افزایش ۴.۴ درصدی صادرات غیرنفتی کشور در دو ماهه نخست سال ۱۴۰۴

در دو ماهه نخست سال ۱۴۰۴، تجارت خارجی غیرنفتی ایران با رشد ارزش دلاری صادرات و کاهش وزنی واردات همراه بوده است.

بر اساس گزارش رسمی دفتر آمار و پردازش اطلاعات گمرک جمهوری اسلامی ایران، در این مدت مجموع صادرات غیرنفتی کشور به 24.622 هزار تن به ارزش 8.241 میلیون دلار رسیده که از نظر ارزش دلاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۴.۴ درصد افزایش از نظر وزنی و ۰.۱۱ درصد کاهش در ارزش دلاری داشته است.

هم‌زمان، واردات کشور نیز با افزایش ۱.۱۶ درصدی در وزن و کاهش ۷.۷۸ درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته، به ارقام 5.921 هزار تن و 8.471 میلیون دلار رسیده است.

در این بازه زمانی، متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱,۴۳۱ دلار گزارش شده که نشان‌ دهنده کاهش ۸.۸۴ درصدی در ارزش هر تن واردات نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته است.

در بخش صادرات، پروپان مایع‌ شده با صادراتی به ارزش 643 میلیون دلار و سهم ۷.۸ درصد از کل صادرات، در صدر فهرست اقلام عمده صادراتی کشور قرار دارد. متوسط ارزش گمرکی هر تن از پروپان مایع شده، 582 دلار است. گاز طبیعی، بوتان مایع‌ شده، متانول و گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده نیز از دیگر اقلام مهم صادراتی در این مدت بوده‌اند. جمع صادرات محصولات پتروشیمی در مجموع به 2.217 میلیون دلار رسیده و حدود 27 درصد از کل ارزش صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است.

از نظر مقاصد صادراتی، چین با واردات 2.425 میلیون دلاری از ایران، بزرگ‌ترین مقصد صادرات غیرنفتی کشور بوده و حدود ۲۹.۴ درصد از ارزش کل صادرات را به خود اختصاص داده است. پس از چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، افغانستان، پاکستان و عمان، به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. در مجموع، ۸۱.۲ درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران در این مدت، به مقصد این هفت کشور انجام شده است.

در حوزه واردات، طلا به اشکال خام با ارزش ۸۶۰ میلیون دلار در صدر فهرست کالاهای وارداتی قرار دارد. ذرت دامی، برنج، روغن دانه آفتابگردان، دانه سویا تراریخته، تلفن‌های هوشمند، کنجاله سویا، جو، پالم اویل و قطعات منفصله جهت تولید خودروهای سواری، از دیگر اقلام عمده وارداتی در این بازه زمانی بوده‌اند.

در میان کشورهای طرف معامله در واردات، امارات متحده عربی با صادرات 2.596 میلیون دلاری به ایران، رتبه نخست را داشته و پس از آن، چین، ترکیه، آلمان، هند، هلند و سوییس، به ترتیب در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

این آمار که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران منتشر شده، تصویری روشن از تحولات تجارت خارجی غیرنفتی کشور در آغاز سال ۱۴۰۴ ارائه می‌دهد و نشان از ثبات نسبی در مسیر صادرات و کاهش تدریجی فاصله میان صادرات و واردات دارد.