رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران از قیمت گذاری دستوری به عنوان یکی از مشکلات این صنعت کنسرو یاد کرد و گفت: این در حالی است که قیمت گذاری دستوری هیچ تاثیری در کنترل قیمتها ندارد.
مهندس مسعود بختیاری، رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران در نخستین همایش تخصصی نقش صنعت کنسرو در تامین امنیت غذایی اظهار داشت: باید از پیشکسوتان مانند شاهرخ ظهیری، مدنی و پیرایش که در بین ما نیستند و صنعت کنسرو به همت این بزرگان در ۵۲ سال پیش بنا نهاده شد، تقدیر به عمل آورد.
بختیاری با اشاره به اهمیت و نقش صنعت کنسرو در تامین امنیت غذایی و جایگاه این صنعت در اقتصاد کلان کشور اظهار داشت: صنعت کنسرو یکی از مهمترین صنایع غذایی و صنایع تبدیلی است که پیشینه آن در دنیا به بیش از ۲۰۰ سال پیش برمی گردد. زمانی که ناپلئون بناپارت در لشکرکشیهای کشور گشایانه خود با معضل تامین غذا برای لشگریان مواجه شد، جایزه برای کسی تعیین کرد که بتواند روشی برای افزایش ماندگاری غذا ابداع کند.
وی در ادامه افزود: در همین راستا یک قناد فرانسوی به نام نیکولا آپت روشی را طراحی کرد که به موجب آن محصولات غذایی را درون ظروفی بستهبندی کرد، در آن ظروف را محکم بست، آنها را با موم درزبندی کرد و درون آب جوش قرار داد و به این ترتیب ماندگاری غذا افزایش پیدا کرد و صنعت کنسرو از همان زمان شکل گرفت.
بختیاری با بیان اینکه صنعت کنسرو بر دو اصل و تکنیک بنا نهاده شده است، تصریح کرد: اول، بستهبندی در ظروف غیر قابل نفوذ و دیگری اعمال فرآیند حرارتی در دمای ۱۲۱ درجه سانتیگراد فشار ۱/۳ اتمسفر. حدود یک ساعت بلافاصله پس از شوک حرارتی، این دو عامل موجب میشود که ماندگاری محصولات کنسروی به بیش از دو سال افزایش بیابد، بدون اینکه نیازی به افزودن هیچگونه ماده نگهدارنده داشته باشد.
وی به ارایه تعریفی از آن امنیت غذایی سالم پرداخت و گفت: امنیت غذایی عبارت است از در دسترس بودن غذای کافی و سالم در همه زمانها برای همه مردم تا از زندگی مناسبی برخوردار شوند. البته در تعاریف جدید امنیت غذایی از چهار مؤلفه فراهمی، دسترسی، سلامتی و پایداری نام برده می شود که اتفاقاً صنعت کنسرو در تمام این چهار مولفه نقشی حیاتی و کیفی ایفا میکند.
بختیاری با اشاره به نقش صنعت کنسرو در اقتصاد کلان کشور اظهار داشت: این صنعت علاوه بر اشتغال زایی مستقیم، در مناطق کمتر برخوردار این صنعت در توسعه و رونق حلقههای پیشین و پسین خود بسیار اثرگذار است. طبق آخرین آماری که سازمان شیلات ایران ارایه کرده، معیشت مردم در جنوب استان سیستان و بلوچستان و منطقه کمتر برخوردار چابهار صد درصد به صنعت کنسرو گره خورده است، زیرا تن ماهی صرفاً در حوزه صنعت کنسروسازی مصرف میشود.
وی در ادامه افزود: در کشورهای توسعه یافته دنیا بین ۷۰ تا ۸۰ درصد محصولات کشاورزی فرآوری میشود که این رقم در ایران حدود ۴۰ درصد است.
رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران با اشاره به ضایعات حداقل ۳۰ میلیون تن از ۱۳۵ میلیون تن محصولات کشاورزی ایران گفت: اگر بتوان از ضایعات بخش کشاورزی پیشگیری کرد، معادل غذای ۱۵ میلیون نفر و سالانه ۱۶ میلیارد دلار ذخیره سازی است. همچنین پیشگیری از ضایعات بخش کشاورزی، معادل حدود ۲۵ درصد درآمد نفتی خواهد بود.
بختیاری با اشاره به صادرات 267 هزار تن رب گوجه فرنگی در سال ۱۴۰۲ اظهار داشت: صادرات این محصول، ۱۴۴ میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشت که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ از رشد ۷۰ درصدی برخوردار است.
این فعال بخش خصوصی، تبلیغات منفی در رابطه با مصرف کنسرو در کشور را یکی از معضلات این بخش برشمرد و اذعان داشت: شایعاتی مبنی بر استفاده از مواد نگهدارنده در صنعت کنسرو و سرطانی بودن مصرف زیاد این محصول وجود دارد که نگرانیهایی را برای مردم ایجاد میکند، اما هیچ یک از اینها صحیح نیست.
بختیاری، از قیمت گذاری دستوری به عنوان یکی دیگر از مشکلات صنعت کنسرو یاد کرد و گفت: این در حالی است که قیمت گذاری دستوری هیچ تاثیری در کنترل قیمتها ندارد و موجب برهم زدن توازن بازار و آثار منفی در بازار می شود.
رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران تاکید کرد: طی ۱۴ ماه اخیر قیمت کنسرو ماهی ثابت مانده و افزایشی نداشته است.
بختیاری در بخش دیگری از سخنانش به شاخصهای سهولت کسب و کار اشاره و عنوان کرد: ایران در بین ۱۹۰ کشور دنیا رتبه ۱۲۷ را دارست که نشان دهنده فاصله زیاد ایران با کشورهای امارات ،ترکیه، پاکستان و نوار غزه است، زیرا نوار غزه در سال ۲۰۲۰ رتبه ۱۰۸ جهان را داشت.
وی با بیان اینکه ایران از لحاظ شاخص کسب و کار از اکثر کشورهای دنیا عقب است، اظهار داشت: باید در این خصوص تمهیداتی عاجل اندیشیده شود که امیدواریم رویکرد دولت چهاردهم که شنیدن صدای تشکلها است، به این صنعت کمک کند.
رییس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران خاطرنشان کرد: اصلاح قانون تعزیرات حکومتی، اصلاح قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان، قانون برنامه هفتم توسعه، معافیت کنسرو ماهی از مالیات بر ارزش افزوده و مدیریت یکپارچه این بخش از راهکارهای رفع مشکلات صنعت کنسرو کشور به شمار می آید.