نشست مشترک سندیکای صنایع کنسرو ایران و اتحادیه فروشگا های زنجیره ای کشور برگزار شد.
اولین نشست مشترک سندیکای صنایع کنسرو ایران و اتحادیه فروشگاه های زنجیره ای کشور در محل اتحادیه با حضور حداکثری اعضای هیأت مدیره اتحادیه سندیکا برگزار شد. این جلسه روز سه شنبه 31 امرداد 1402 با حضور آقایان عالی پور(رئیس هیأت مدیره و از شرکت هایپرمی) مدرسی فر(عضو هیأت مدیره از فروشگاه سپه)، خراسانی (عضو هیأت مدیره از فروشگاه وین مارکت)، عارفی ( عضو هیأت مدیره و از فروشگاه یاران دریان)، صبوری (عضو هیأت مدیره از فروشگاه افق کوروش)، خانم تانی (دبیر اجرایی)، آقایان بختیاری رئیس هیأت مدیره سندیکا، خانی (عضو هیأت مدیره،شرکت گلنوش)، عبداللهی (عضو هیأت مدیره، از شرکت سمیه)، فضلی (گلبرگ غذایی کوروش)، میررضوی (دبیر سندیکا) و خانم نعمتی مسئول روابط عمومی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صنایع کنسرو ایران پس از مصوبه 31/04/1402 بسیاری از فروشگاه های زنجیره ای خواستار اعلام کتبی ستاد تنظیم بازار و یا سندیکا برای خروج محصول کنسرو رب گوجه فرنگی از شمول قیمت گذاری پیشینی و قیمت های جدید تولید کننده شده اند. از این رو بلافاصله پس از درخواست چند تن از اعضای سندیکا جلسه ای با اتحادیه تشکیل تا موضوعات مورد درخواست سندیکا پیگیری شود.
در ابتدای جلسه آقای عالی پور حضور برندهای نام آشنا در سندیکا و اعضای هیأت مدیره آن که سال هاست با فروشگاه های زنجیره ای همکاری میکنند را نشان از رضایت مصرف کننده و اعتمادی که سال ها با تلاش و هزینه بسیار به دست آمده است را نشانگر تعاملات سازنده بین تولید کنندگان و فروشگاه های زنجیره ای دانستند. ایشان قیمت گذاری پیشینی را عامل اصلی تعطیلی بیش از 1000 فروشگاه زنجیره ای در یکسال گذشته دانستند و از زیان های جبران ناپذیر این مصوبه برای فروشگاه های زنجیره ای سخن گفتند.
آقای بختیاری برگزاری جلسات با انجمن های بالا دستی و موازی در دستور کار هیأت مدیره سندیکا قرار دارد. از این رو فروشگاه های زنجیره ای که سهم بالایی در عرضه و فروش محصولات کنسروی دارند و تقریباً 20 درصد از جایگاه فروشگاه ها با انواع محصولات کنسروی اعم از کنسروهای گوشتی (ماهی، میگو، مرغ و …) غیر گوشتی شامل (نخود فرنگی، انواع حبوبات، سبزیجات مخلوط و ذرت)، شور، ترشی، انواع مربا، خورش ها و انواع سس های سرد و گرم و … پر شده است. در ادامه در خصوص قراردادهای یک طرفه فروشگاه های زنجیره ای با اعضا، تأخیر بسیار در پرداختی ها انتظارات مغایر برخی از فروشگاه ها را از جمله دغدغه های تولید کنندگان دانستند. ایشان با اشاره به افزایش قیمت بی رویه مواد اولیه صنعت، از جمله کنسرو ماهی و قیمت بالای جهانی تون ماهی، مشکلات تأمین گوجه فرنگی خواستار کمتر شدن فشارها از سوی شبکه توزیع شد.
آقای خانی نیز با اشاره به سابقه طولانی حضور آقای عالی پور در فروشگاه های زنجیره ای برگزاری جلسات بین سندیکا و اتحادیه را در پیگیری اهداف دو سویه هر دو صنف و ایجاد تعاملات بینایین در چهار چوب ضوابط و قوانین مربوطه را بسیار اثر بخش دانستند و اضافه کردند: زنجیره تولید و فروش وابسته به یکدیگر بوده و وجود همبستگی ملی برای توسعه برندهای که زمینه ساز اشتغال هزاران نفر می باشد را خواستار شدند.
آقای خانی از برنامه سندیکا برای حمایت از کشاورزان به عنوان موثرترین عنصر زنجیره تولید خبر داد و نقش فروشگاه های زنجیره ای را نیز به عنوان درگاه عرضه و فروش محصولات بسیار حائز اهمیت دانستند، از این رو تولید، فروش، نهایتاً رضایت مصرف کننده در سایه همکاری تولیدکنندگان و عرضه کنندگان میباشد.
آقای عبدالهی با اشاره به نقش فروشگاه های زنجیره ای در معرفی برندهایی به بازار که توسعه محصولات و در نتیجه اشتغال را به دنبال دارند گفتند: ما نماینده گروهی هستیم که تلاش بسیاری دارند تا محصولات با کیفیت خود را با مناسب ترین قیمت به بازار عرضه کنند اما متاسفانه عدم نظم در پرداخت مطالبات تولید کنندگان از فروشگاه های زنجیره ای چالش های بسیاری را به وجود آورده است. آقای فضلی با توجه به سابقه ای که در فروشگاه های زنجیره ای کوروش دارند گفتند: در یک صنعت همواره گروهی از افرادی هستند که مخالف جهت عمل می کنند، از این رو همبستگی و هم فکری اکثریت را در جهت تحقق خواسته های جمع اثربخش دانستند از این رو خوشبختانه در سندیکا این مورد به خوبی قابل مشاهده است. وی افزود: عمده محصولات تولیدی صنایع کنسرو از مواد اولیه فصلی شامل ماهی خام، گوجه،خیار،حبوبات،زیتون و … ارزان شدن قیمت ماده اولیه در یک سال زراعی به واسطه ازدیاد محصول در بازار افزایش قیمت محصول نهایی را در آینده منجرگردد. ایشان با اشاره به اینکه نوسان گیری درستی در کشت و توزیع مواد اولیه نداریم افزودند: در سال ۹۸ با توجه به فراوانی ماهی تون در کشور سندیکا به کمک جامعه صیادی شتافت و این صنعت را از خطر جدی نجات داد موردی که آقای خانی در محصول گوجه فرنگی نیز به آن اشاره نمودند. آقای فضلی توسعه فروشگاه های زنجیره ای در سطح جهانی را از اولویت های این کشورها برای عرضه محصولات تولیدی دانستند، اما متاسفانه در کشور ایران هنوز در این خصوص ساز و کار صحیحی تعریف نشده و بسیاری از فروشگاه ها نیز تعطیل شده اند، از دیگر رویکردادهای سندیکا حذف واسطه ها در تولیدتا عرضه محصولات به مصرف کننده داخلی و خارجی می باشد تا قیمت تمام شده منطقی تره برای مصرف کننده داشته
باشد.
آقای صبوری گفتند: قراردادهای فی مایین شرکت ها و فروشگاه های زنجیره ای با اطلاع کامل و توافق طرفین منعقد می شود؛ این دیدگاه که سودهای غیر متعارف در این قرار دادها به فروشگاها میرسد غیر واقع گرایانه است زیرا این سودها در صورتهای مالی گنجانده شده و در هر حال توسط مقام های دولتی نظارت میشوند،و نهایتاً درصد سود بین شرکتها و فروشگاه بالانس شده و منجر به عقد قرارداد دو طرفه می گردد که این روال در تمامی کسب و کارها طی می شود. ایشان خواستار تحقق همبستگی دو بخش خصوصی و تعاملات بین صنفی با حداقل حضور نهادهای دولتی شد.
آقای عارفی از حضور برندهای متعدد در عرضه یک محصول در بازار خبر داد و افزودند: سندیکا با نظارت بر کیفیت محصولات می تواند از حضور برندهای با کیفیت پایین قیمت کمتر جلوگیری کند. آقای خانی در تکمیل گفته های ایشان افزودند: در حال حاضر پایین بودن قیمت یک قوطی رب با توجه به میزان و قیمت گوجه فرنگی، قیمت قوطی، درب و … منطقی نیست و مصرف کننده نهایتاً برای طعم دادن به غذا باید مقدار بیشتری از رب ارزان استفاده کند. از آن جا که صنعت رب گوجه فرنگی بسیار گسترده است سندیکا در زمینه کیفیت نیز با رعایت ضوابط مربوطه باید چاره جویی لازم را بیندیشد.
آقای خراسانی گفتند: ما باید همانگونه که در حفظ منافع خود می کوشیم لازم است تلاش مضاعفی در رضایت مصرف کننده داشته باشیم. در حال حاضر فروشگاه های زنجیره ای با چالش واحدهای نظارتی دولتی اعم از بهداشت، تعزیرات، اماکن و …. روبرو هستند و واحدهای که هم اکنون مشغول به کار هستند باید در حفظ خود بکوشند.
آقای مدرسی فر نیز با اشاره به اینکه در تمامی جلساتی که با اصناف حاضر در فروشگاه ها اعم از شوینده، ماکارونی و … داشته اند با حذف قیمت مصرف
کننده روی کالا اتفاق نظر داشته اند اما متاسفانه تا کنون با این مصوبه موافقت به عمل رسانده است. متاسفانه پایین آمدن قدرت خرید مردم در جامعه برای هیچ صنفی خوشایند نیست و ما باید بکوشیم با حذف واسطه ها و تعاملات سازنده بین بخش خصوصی، مشتری نیز بارضایت خاطر بیشتری کالای مورد نظر را تهیه کند.
در پایان آقای بختیاری با اشاره به جلسات مشترک سندیکا و تشکل های مشمول قیمت گذاری پیشینی از فضای سازنده و ارزشمند اتاق بازرگانی برای تحقق و پیگیری خواسته های بخش خصوصی خبر داد و ابراز امیدواری کرد که اگر این مسیر ادامه یابد بسیاری از مشکلات و خواسته ها همچون حذف قیمت تولید کننده در سامانه جامع تجارت، درج همزمان قیمت تولید کننده و مصرف کننده روی محصول، خروج کالاها از شمول قیمت گذاری پیشینی و… مرتفع خواهد شد. و همین طور مقرر شد جلساتی با محوریت ایجاد سیاست های مشترک خدمات که اعضا بین سندیکا و اتحادیه برگزار گردد و سندیکا فهرستی از موضوعات و مسائل مورد نظر اعضا را به اتحادیه ارسال تا در چهارچوب اختیارات اتحادیه به آن ها ترتیب اثر داده شود.
سوسن نعمتی زاد