موانع دولتی پیش‌ پای کسب‌و‌کارهای بخش کشاورزی

بیست‌و‌سومین جلسه کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران برگزار شد

موانع دولتی پیش‌ پای کسب‌و‌کارهای بخش کشاورزی

تاریخ 1401/09/27 ساعت 11:52

در بیست‌و‌سومین جلسه کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، مشکلات و موانع پیش‌روی کسب‌و‌کار و اقتصاد کشاورزی با حضور معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، اعضای کمیسیون و آقای میررضوی دبیر سندیکا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در این جلسه کاوه زرگران رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، به جلسه اخیر فعالان بخش خصوصی با وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد که طی آن، سید جواد ساداتی‌نژاد وزیر کشاورزی، بر حضور فعالانه بخش‌خصوصی در تامین و نگهداری ذخایر استراتژیک کشور تاکید کرد و با بیان اینکه تامین نقدینگی از جدی‌ترین مشکلات فعالان اقتصادی بخش کشاورزی است، افزود: برای اطمینان‌بخشی به بخش‌خصوصی، دولت باید سیاست قیمت‌گذاری را حذف کند و دست از صدور دستورالعمل‌های مختلف برای قیمت محصولات بکشد تا تشکل‌های بخش کشاورزی و فعالان اقتصادی این بخش قادر به برنامه‌ریزی باشند و بازار برای آنها قابل رصد و پیش‌بینی باشد.

وی در همین رابطه تصریح کرد که برای تامین گندم موردنیاز کشور و آسودگی خیال از رفع نیاز داخل، وزارت کشاورزی می‌تواند به توانمندی تشکل مربوطه در این بخش اطمینان کند به شرط آنکه سیاست‌گذاری‌ها در این حوزه به درستی تبیین شود.

زرگران با اشاره به مشکلات بنگاه‌های بخش کشاورزی در تامین سرمایه در گردش، یادآور شد که پرداخت تسهیلات از سوی برخی بانک‌ها متوقف شده و تصریح کرد که وزارت کشاورزی تدبیری برای مستثنی کردن بخش کشاورزی از ممنوعیت پرداخت تسهیلات بانکی بیندیشد.

همچنین، علی تقوی‌فر، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، به ضرورت واگذاری امور اقتصادی و مربوط به کسب‌و‌کار به بخش خصوصی اشاره کرد و آن را تنها راه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی دانست و در همین رابطه، این پیشنهاد را مطرح کرد که در بخش کشاورزی، کمیته‌ای برای انتقال وظایف به بخش‌‎خصوصی تشکیل شود.

اسماعیل علیپور، دبیر انجمن غلات نیز در سخنانی، از آمادگی بخش خصوصی در واردات و تامین گندم و نهاده‌ها به کشور و رفع نیاز داخل، خبر داد و گفت: با این حال، سیاست قیمت‌گذاری دولت برای این محصولات، باعث شده که بخش خصوصی در حال حاضر کنار بایستد و این نگرانی جدی شده است که طی دو ماه آینده موجودی نهاده‌ها در کشور به پایین‌ترین سطح لازم برسد. وی همچنین به فعالیت گسترده دو شرکت دولتی در بخش واردات نهاده‌ها به کشور، اشاره کرد و با بیان اینکه خرید نا به هنگام این دو شرکت و سقوط قیمت‌های جهانی، زیان نجومی را برای آنها به همراه داشته است، افزود: یک راهکار برای حل مشکل بخش خصوصی در تامین نهاده‌ها این است که شرکت‌های دولتی، بار خود را از بنادر جنوبی کشور تخلیه و به انبارهای خود در سطح شهرها انتقال دهند تا بخش خصوصی بتواند محموله‌های خود را به راحتی به بنادر کشور منتقل کند.

سید فرزاد طلاکش، دبیر انجمن ملی طیور نیز به این نکته اشاره کرد که تامین مرغ آرین، به طور کامل به بخش خصوصی واگذار شود تا بدون دریافت کمک مالی از دولت، مشکلات مربوط به صنعت مرغ و تخم‌مرغ به حداقل برسد.

بخش‌خصوصی طرح‌ پیشنهادی بدهد

در ادامه این جلسه و پس از طرح موضوعات مختلف از سوی نمایندگان بخش‌خصوصی، محمد قربانی، معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در سخنانی، بر ضرورت ورود بخش خصوصی و تشکل‌ها به عرصه‌های اقتصادی و کمک‌رسانی به دولت تاکید کرد و گفت: همه چیز برای ورود تشکل‌ها به کارهای بزرگ تضمین شده و بخش خصوصی ترس‌ها را کنار بگذارد.

قربانی با اشاره به جدیت وزارت کشاورزی در واگذاری امور از جمله تنظیم بازار به بخش خصوصی و تشکل‌ها، افزود: طی جلساتی در دفتر وزیر جهاد کشاورزی، نسبت به واگذاری بازار به تشکل‌ها اعلام آمادگی شد و توافقاتی نیز با برخی تشکل‌ها صورت گرفت اما در عمل هیچ اقدامی از سوی بخش خصوصی صورت نگرفت.

معاون وزیر جهاد کشاورزی سپس برای اطمینان‌خاطر بیشتر، خبر داد که این وزارتخانه در تامین و واردات مرغ از سوی بخش خصوصی، به دنبال حذف رفع تعهد ارزی است تا موانع این بخش برداشته شود. وی در ادامه تاکید کرد که به‌رغم برگزاری جلسات متعدد، وزارت کشاورزی برای انجام امور هنوز به تفاهم با تشکل‌ها دست پیدا نکرده‌است.

قربانی با تاکید بر اینکه وزارت کشاورزی برای واگذاری شرکت بازرگانی دولتی و شرکت پشتیبانی امور دام به بخش‌خصوصی اعلام آمادگی کرده‌است، گفت: تاکنون از سوی تشکل‌ها، طرح پیشنهادی برای در اختیار گرفتن این دو شرکت دولتی دریافت نکرده‌ایم.

معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی همچنین با اشاره به تامین نقدینگی واحدهای مرغ‌داری و دامداری به میزان 3.2 هزار میلیارد تومان تسهیلات، گفت: به بانک کشاورزی مجوز برای ادامه پرداخت تسهیلات به کشاورزان و فعالان اقتصادی این بخش داده شده است.

قربانی همچنین از آغاز فروش زمین‌های زراعتی این وزارتخانه در سراسر کشور و شرکت خدمات حمایتی خبر داد.

وی با اعلام فروش زمین‌های کشاورزی و یکی از شرکت‌های این وزارتخانه، عنوان کرد که ۴۸۰ قطعه زمین زراعی وزارت کشاورزی در سراسر کشور در کانال فروش گذاشته شده و متقاضیان از بخش‌خصوصی می‌توانند با مراجعه به معاونت توسعه مدیریت وزارت کشاورزی فهرست مکانی و مشخصات زمین‌های زراعی به فروش گذاشته شده را دریافت کنند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در پایان، بار دیگر بر آمادگی این وزارتخانه برای دریافت طرح‌های پیشنهادی بخش خصوصی و تشکل‌ها برای در اختیار گرفتن برخی امور وزارت کشاورزی، تاکید کرد.